Pravilnik za izdavanje licenci za međunarodni cestovni prevoz: Manji troškovi za prevoznike

Bez autora
Jun 29 2011

Do kraja jula trebao bi biti objavljen novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci za obavljanje međunarodnog cestovnog prevoza. Naime, Pravilnik koji je prošle godine trebao stupiti na snagu izazvao je nezadovoljstvo kod brojnih prevoznika te je u proteklim mjesecima Radna grupa koju su činili državno i entitetska resorna ministarstva, kao i privredne komore iz oba entiteta i Vanjskotrgovinska komora BiH, kao i prevoznici, sačinila nacrt novog pravilnika. Novim pravilnikom na konkretniji način regulisana su sva pitanja koja se odnose na postupak izdavanja licenci. U novom pravilniku vrste licenci su smanjene, a produženi su rokovi trajanja licenci, čime su smanjeni troškovi za prevoznike, podnosioce zahtjeva. Profesionalna osposobljenost vozača, kao i postupak izdavanja licenci, bila su neka od pitanja na koja su prevoznici imali najviše primjedbi u starom pravilniku.

Pravilnik za izdavanje licenci za međunarodni cestovni prevoz: Manji troškovi za prevoznikeDo kraja jula trebao bi biti objavljen novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci za obavljanje međunarodnog cestovnog prevoza, rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Naime, Pravilnik koji je prošle godine trebao stupiti na snagu izazvao je nezadovoljstvo kod brojnih prevoznika te je u proteklim mjesecima Radna grupa koju su činili državno i entitetska resorna ministarstva, kao i privredne komore iz oba entiteta i Vanjskotrgovinska komora BiH, kao i prevoznici, sačinila nacrt novog pravilnika.

Zahtjevi

Kako je na konferenciji za novinare rekao Igor Pejić, stručni savjetnik u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, novim pravilnikom na konkretniji način regulisana su sva pitanja koja se odnose na postupak izdavanja licenci.

"U novom pravilniku vrste licenci su smanjene, a produženi su rokovi trajanja licenci, čime su smanjeni troškovi za prevoznike, podnosioce zahtjeva", naglasio je Pejić.

Profesionalna osposobljenost vozača, kao i postupak izdavanja licenci, bila su neka od pitanja na koja su prevoznici imali najviše primjedbi u starom pravilniku.

"Olakšan je postupak sticanja profesionalne osposobljenosti, s obzirom na to da su osobe s visokom školskom spremom ili odgovarajućim radnim iskustvom oslobođene obaveze polaganja ispita za upravitelja prevoza", kazao je Pejić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik